Ergonomische verpakkingen die het leven van werknemers en het bedrijfsresultaat verbeteren

Hoe ontspannen inpakken en zware zonwering bij elkaar passen
Verbeterde ergonomie voor inpakkers
Minder verpakkingsmateriaal, minder opslag
Cyclustijd 30 sec. per doos, dooslengtes tot 7,3 m
Afspeelknop

Het doel: 

Reflexa hecht veel waarde aan ergonomisch werken, vooral bij zware en grote producten zoals zonwering en jaloezieën voor buiten

Reflexa: Een pionier op het gebied van zon- en insectenbescherming

Sinds de oprichting is Reflexa uitgegroeid van een bescheiden familiebedrijf tot een toonaangevende fabrikant van zon- en insectbeschermingstechnologie in Europa. Reflexa is gevestigd in Rettenbach, Beieren, en is trots op hun 'Made in Germany'-label, wat de nadruk legt op flexibele oplossingen en technische uitmuntendheid.

Hun gevarieerde assortiment omvat buitenjaloezieën, rolluiken, luifels en plisségordijnen. Naast de functionaliteit van hun producten legt Reflexa de nadruk op aantrekkelijk design, een uitgebreid kleurenpalet en aanpasbaarheid. Hoewel de diverse productafmetingen klanten een overvloed aan keuzemogelijkheden bieden, brengen ze ook logistieke uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van ergonomie en efficiëntie.

Streven naar 'Thuisgevoel'

Reflexa streeft naar een wereld waarin iedereen zich thuis voelt, of zoals zij het noemen, 'Wohnfühlen'. Ze willen dat zowel klanten als medewerkers kunnen genieten van het comfort van Reflexa producten in hun woning. Het welzijn van hun werknemers staat voorop, waardoor de ergonomie van het verpakkings- en verzendproces essentieel is voor het succes van het merk.

Samenwerking met Packsize: een gamechanger

Reflexa en Packsize hebben een intensieve samenwerking. Eerder heeft Packsize al de productiviteit en duurzaamheid van Reflexa verbeterd, maar nu wilden beide partijen ook de ergonomie van het magazijn naar een hoger niveau tillen.

Samen hebben ze een oplossing op maat bedacht, waarbij een snijmachine van Packsize wordt gecombineerd met componenten van Becker Sonder-Maschinenbau. Er werden nieuwe werkstations geïntroduceerd om het verpakken van grotere items fysiek minder belastend te maken. In combinatie met de geautomatiseerde verpakkingssystemen en slimme transportsystemen van Packsize zorgde dit voor een ware revolutie in de workflow. Het resultaat is een efficiënter proces dat ook prettig is voor het personeel.


Vouwtafel bij Reflexa voor het eenvoudig opvouwen van Packsize dozen.
Een werknemer sluit een doos op een vouwtafel. De doos is verlaagd om er gemakkelijk bij te kunnen.
Eindeloos golfkarton van Packsize achter Reflexa EM7 voor oneindig veel doosontwerpen.
Een afbeelding van eindeloos golfkarton van Packsize.
Verpakkingsoplossing op maat van Packsize/Becker voor buitenjaloezieën en luifels bij Reflexa.
Een volledig verpakte set jaloezieën, gelabeld en klaar voor verzending.

Verpakken was nog nooit zo ergonomisch, duurzaam en efficiënt.
Wolfgang Egenberger
,
Head of Materials Management
bij
Reflexa

De oplossing:

Ergonomische, duurzame en geoptimaliseerde processen en op maat gemaakte verpakkingsoplossingen zijn de succesfactoren van dit project

Twee doelen bereiken met enorme voordelen

Duurzaamheid: Reflexa realiseerde hun milieudoelstellingen dankzij On Demand Packaging in perfect op maat gemaakte dozen. Dit heeft niet alleen geleid tot een besparing van verpakkingsmateriaal, maar ook tot een groter aantal producten per zending, waardoor het aantal benodigde voertuigen en de CO2-uitstoot werden verminderd. De overstap van nietjes naar warme lijm zorgt er ook voor dat hun verpakkingen beter recyclebaar zijn.

Ergonomie: De kern van het project lag in het waarderen van mensen. De belangrijkste winst lag niet alleen in de efficiëntie en een hogere doorvoer, maar ook in het bevorderen van een veilige en gezonde werkomgeving. Door gebruik te maken van ergonomische werkstations met vouwtafels en innovatieve hefwerktuigen werd een naadloze verpakkingservaring gecreëerd. Reflexa heeft niet alleen de verpakkingssnelheid en -effectiviteit verbeterd, maar ze hebben ook de gezondheid van hun werknemers als prioriteit gesteld.

Samengevat

De samenwerking tussen Reflexa en Packsize leverde het volgende op:

·        Verbeterde ergonomie met minder fysieke belasting voor werknemers.

·        Hogere klanttevredenheid dankzij superieure sluiting van verpakkingen.

·        Verlaagde CO2 footprint dankzij efficiënte verpakking en optimalisering van de ladingen tijdens verzending.

·        Een stijging van de productiviteit, waardoor de cyclustijden werden verkort tot 30 sec. per doos voor dozen met een lengte van maximaal 7,3 m.


Reflexa-zonwering, verpakt met de Packsize/Becker-oplossing.
Een afbeelding van een Reflexa-luifel.